Αναδρομικό αφιέρωμα από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Ταρκόφσκι για πάντα

By 10 Φεβρουαρίου 2015 Πολιτισμός No Comments
ΑΝΤΡΕΙ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Mεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι (1932-1986) διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από τις 12 Φεβρουαρίου, με την προβολή και των επτά ταινιών μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη (κάποιες από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακή βερσιόν), μίας από τις πρώτες μικρού μήκους του, καθώς και του μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ «Ο χρόνος του ταξιδιού» (1983, 62′) που ο Ταρκόφσκι συν-σκηνοθέτησε με τον Τονίνο Γκουέρα κατά τη διάρκεια της αναζήτησης χώρων στην Ιταλία για την ταινία «Νοσταλγία». Το τελευταίο προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ακόμη, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους του Κρις Μαρκέρ για τον Ταρκόφσκι «Μια μέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς» (παραγωγής 2000).

Ο Αντρέι Ταρκόφσκι άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία «σμιλεύοντας τον χρόνο» (όπως ήταν άλλωστε και ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου του) και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες – σύμβολα για την πίστη, την εξορία, τη μνήμη. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή προσπάθειά του να συνθέσει τις προσωπικές του κινηματογραφικές εικόνες, μαχόμενος τη ρωσική γραφειοκρατία τους.

Ο Ταρκόφσκι «επιστρέφει» σε μία μεταφυσική προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας. Όπως γράφει ο ίδιος, «σκοπός της τέχνης είναι να εξηγήσει στον ίδιο τον καλλιτέχνη και στους γύρω του γιατί ζει ο άνθρωπος, ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής του, να εξηγήσει στους ανθρώπους για ποιους λόγους εμφανίστηκαν σ” αυτόν τον πλανήτη, ή τουλάχιστον να τους θέσει το ερώτημα».

«Αυτός ο επίγονος της μεγάλης παράδοσης του σοβιετικού κινηματογράφου αποκηρύσσει τα στοιχεία της προπαγάνδας, το στοιχείο της ρητορικής της επανάστασης και επανέρχεται προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την εικόνα για να δημιουργήσει ένα δικό του σύμπαν, πέραν της εικαστικής σκέψης και πέραν της ουτοπίας της διαλεκτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Ταρκόφσκι η Μαρία Κομνηνού, γενική γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδας. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Mosfilm και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, του Ρωσικού κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet.

————————————————————————————————————————————————-

ΠΗΓΗ: Αυγή

Σύνδεσμος: http://www.avgi.gr/article/5292004/anadromiko-afieroma-apo-tin-tainiothiki-tis-elladas-tarkofski-gia-panta

Leave a Reply


9 + έξι =