Ανακάλυψαν αρχαίο υδραγωγείο στην αρχαία αποικία της Οδησσού

Odessa-

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα πρώτα 17 μέτρα ενός υδραγωγείου στην αρχαία αποικία της Οδησσού, σημερινή Βάρνα. Το υδραγωγείο ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή όπου σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης.

Μετέωρο μένει ακόμα το ζήτημα της διαχείρισης της σπουδαίας αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης από τους τοπικούς παράγοντες, καθώς το υδραγωγείο βρέθηκε σε περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν άμεσα οικοδομικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με επενδυτή προκειμένου να μπορέσει το μνημείο να διασωθεί και να γίνει επισκέψιμο για το κοινό.

Την ανακάλυψη του υδραγωγείου έκανε γνωστή στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Ο επικεφαλής της ομάδας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βάρνας, Χρίστο Κουζόφ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την τοποθεσία απ” όπου περνούσε το υδραγωγείο, μέσω των τειχών της αρχαίας πόλης.

Αδιευκρίνιστη μένει μέχρι στιγμής η ακριβής χρονολόγηση του μνημείου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών το υδραγωγείο χρονολογείται ανάμεσα σε τρεις περιόδους. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται μνημείο είτε του 4ο αιώνα όπως και τα τείχη της πόλης, είτε μεταξύ 4ου και αρχές του 5ου αιώνα, είτε χρονολογείται κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου.

Πηγή: Ημερησία

Σύνδεσμος: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113512492

Leave a Reply


6 − τρία =