Αύξηση του ποσοστού που θέλει Brexit

By 6 Απριλίου 2015 Άρθρα, Διεθνή No Comments
Βρετανία_Brexit_050515

Η τελευταία έρευνα British Social Attitudes, εμφανίζει ότι “όλοι είμαστε ευρωσκεπτικιστές τώρα” και ακόμη και μεταξύ όσων θα αναμενόταν να είναι οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ΕΕ, οι Βρετανοί ψηφοφόροι θέλουν να δουν την ΕΕ να μεταρρυθμίζεται και τις εξουσίες της να μειώνονται.

Η τελευταία έρευνα της British Social Attitudes έχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αναφορικά με τις συμπεριφορές των Βρετανών ψηφοφόρων σε σχέση με την ΕΕ και τι θα μπορούσε να τις επηρεάσει.

Η στήριξη για την αποχώρηση είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά μετά το 1985
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι, το 2014 η στήριξη για αποχώρηση από την ΕΕ ήταν υψηλότερη από κάθε άλλη φορά μετά το 1985, στο 35% -σύμφωνα με την BSA, μια πλειοψηφία του 57% ακόμη τάσσεται υπέρ της ιδιότητας μέλους της ΕΕ (υπάρχουν ασφαλώς αρκετές άλλες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν μια πλειοψηφία για αποχώρηση διάφορες στιγμές, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον για την BSA είναι η ικανότητά της να καταγράφει τις τάσεις ανά διαστήματα).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 υπήρχε η μάχη της Margaret Thatcher για την επιστροφή που δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, το οποίο τροφοδότησε την θέση υπέρ της αποχώρησης, αλλά μετά από αυτό, οι συμπεριφορές άλλαξαν δραματικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Αυτή η τάση διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 1990, όταν οι γνώμες ξανά στράφηκαν υπέρ της αποχώρησης.

Η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των ψηφοφόρων
Όταν κοιτάζουμε τις συμπεριφορές με έναν πιο λεπτό τρόπο, είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή προτίμηση υπέρ της μεταρρύθμισης της ΕΕ. Όταν δίνονται περισσότερες επιλογές από ένα απλό “μέσα/έξω” (από την ΕΕ), οι περισσότεροι άνθρωποι είτε θέλουν η Βρετανία να αφήσει την ΕΕ (24%) ή τουλάχιστον θα ήθελαν να δουν τις εξουσίες της ΕΕ να μειώνονται (38%).

Ακόμη και όσοι “αισθάνονται Ευρωπαίοι” θέλουν τις δυνάμεις της ΕΕ να μειωθούν
Άλλο ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ότι έχουν “ευρωπαϊκή ταυτότητα”, είναι επίσης τόσο ισχυρά υπέρ της μείωσης των εξουσιών της ΕΕ. Ενώ αυτή η ομάδα είναι αυτή που αντιτίθεται περισσότερο στην αποχώρηση, περίπου 43% από εκείνους που λένε ότι είναι “Ευρωπαίοι” νομίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τις εξουσίες της ΕΕ -έναντι 25% το 1997. Όπως διαπιστώνει η έρευνα:

“Φαίνεται ότι ακόμη και εκείνων που θα μπορούσαν να είναι οι πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ΕΕ, η άποψη ότι το θεσμικό όργανο είναι πιθανό πολύ ισχυρό και απαιτεί κάποια μορφή μεταρρύθμισης, είναι τώρα αρκετά διαδεδομένη”.

Σημαντικές είναι και οι απόψεις σχετικά με την μετανάστευση
Ίσως αναμενόμενο, όσοι νομίζουν ότι η μετανάστευση είναι κακή για την βρετανική οικονομία και όσοι νομίζουν ότι υπονομεύει την πολιτιστική ζωή της Βρετανίας, είναι πολύ πιο πιθανό να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ σε σχέση με εκείνους που πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι καλή για την οικονομία και εμπλουτίζει τον πολιτισμό της χώρας.

Σημείο καμπής η απαγόρευση της ΕΕ στο βρετανικό βοδινό κρέας;
Η βρετανική στάση στην ΕΕ οδηγείται σαφώς από μια σειρά παραγόντων, αλλά ένα ενδιαφέρον σημείο σε αυτό το report είναι η άποψη ότι η ΕΕ δεν έχει ποτέ ανακτήσει τη φήμη της στα μάτια του βρετανικού κοινού μετά από την απαγόρευση βρετανικού βοδινού κρέατος το 1996, ακλουθώντας το σκάνδαλο με τη “νόσο των τρελών αγελάδων”.

Πραγματικά, ο “ευρωσκεπτικισμός” (όπως προσδιορίζεται εδώ ως η υποστήριξη είτε για την αποχώρηση από την ΕΕ είτε για την μείωση των εξουσιών της) ήταν η διάθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης έκτοτε. Μέχρι το 1996, όχι περισσότεροι από 4 στους 10 υιοθετούσαν αυτή τη στάση ενώ περίπου ένας στους τρεις στην πραγματικότητα ήθελε η ΕΕ να είναι πιο ισχυρή.

Φαίνεται ότι τα rosbifs έχουν μακροχρόνιες μνήμες.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/blog/what-explains-british-attitudes-to-the-eu/

——————————————————

Πηγή:www.capital.gr

Σύνδεσμος: http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2267067

Leave a Reply


πέντε + 8 =