ΒΙΟΜΕ: Σε κίνδυνο το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα

By 2 Απριλίου 2015 Άρθρα, Ελλάδα No Comments
viome

Το μέλλον του αυτοδιαχειριστικού εγχειρήματος του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ  βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την εκδίκαση στις 23/3, του αιτήματος των συνδίκων της πτωχευμένης  ΒΙΟΜΕ για εκποίηση των ακινήτων της μητρικής της εταιρείας  Φίλκεραμ Τζόνσον. Στα ακίνητα της Φίλκεραμ περιλαμβάνονται και εκείνα στα οποία στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ.  Από τον Φεβρουάριο του 2013 το εγκαταλελειμμένο από τη διοίκηση της Φιλκέραμ εργοστάσιο, πέρασε υπό τον έλεγχο των εργαζομένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το εγχείρημα τους, ακόμη και αν προκύψει μια αρνητική για εκείνους δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση τους τονίζουν.  «Ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου είμαστε αποφασισμένοι, να υπερασπιστούμε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, έναν τόπο εργασίας που κρατήθηκε ζωντανός χάρη στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων και την αλληλεγγύη της  ευρύτερης κοινωνίας. Η μοίρα μας είναι στα χέρια μας, διαχειριζόμαστε τη δουλειά μας και τις ζωές μας μόνοι μας. Η ΒΙΟΜΕ δεν είναι προς πώληση. Ανήκει στους εργαζόμενους».

Ο Δημήτρης  Κουματσιούλης, εργάτης της ΒΙΟΜΕ εξηγεί στην «Εποχή»  γιατί οι 21 συμμετέχοντες στο συνεργατικό εγχείρημα δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο στην περίπτωση κατά την οποία μια δικαστική απόφαση (αναμένεται μέσα σε 45 μέρες) επιτρέψει την εκποίηση των εγκαταστάσεων του. «Θα είμαστε εδώ. Το εργοστάσιο έχει δεθεί με μας, με τη ζωή μας. Είμαστε τέσσερα χρόνια εδώ και δεν έχουμε χάσει τη δύναμη μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας , γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο για εμάς. Είναι για όλη την κοινωνία. Δεν μας ενδιαφέρει  να επιτύχουμε μόνο εμείς σε αυτό το εργοστάσιο. Επιδιώκουμε ο αγώνας μας, να επεκταθεί και σε άλλα εργοστάσια. Όλοι μαζί οι εργάτες παλεύουμε σε αυτήν τη συνεργατική εταιρεία για να επιτύχουμε. Έχουμε ήδη δείξει με πράξεις ότι μπορούμε χωρίς αφεντικά».

Αναμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την εκποίηση ή μη των ακινήτων της Φίλκεραμ οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ελπίζουν ότι μια νομοθετική ρύθμιση για τα αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα θα μπορούσε να δώσει μια οριστική λύση στα προβλήματα τους. Ο  δικηγόρος, Χρήστος Μπακέλλας, σε συνέντευξη τύπου  για τις εξελίξεις στη ΒΙΟΜΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε  ότι  το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοθετική διάταξη για τις εγκαταλελειμμένες πτωχευμένες επιχειρήσεις. Ο δικηγόρος της ΒΙΟΜΕ, μιλώντας στην «Εποχή» εξηγεί γιατί θα είναι σημαντική μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση: «Η αίτηση για την εκποίηση όλων των ακινήτων δυσκόλεψε την κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει η υπόθεση με τη διάταξη. Οι εργαζόμενοι δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουν».  Εξηγεί επίσης γιατί η συνεργατική της ΒΙΟΜΕ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην πτώχευση της εταιρείας. Κάνουμε την αγωγή, γιατί την αίτηση για την κήρυξη της πτώχευσης την παρέλαβε η οικογένεια Φιλίππου, η οποία, ενώ είχε παραιτηθεί όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, εμφανίστηκε σαν νόμιμος εκπρόσωπος. Εμείς όμως δεν λάβαμε γνώση για το γεγονός και το μάθαμε μόνο όταν βγήκε η απόφαση. Για αυτήν την απόφαση κάναμε πτωχευτική ανακοπή.

——————————————————————————-

Συγγραφή: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Πηγή: Εποχή

Σύνδεσμος: http://www.epohi.gr/portal/koinonia/19020-viome-se-kindyno-to-aftodiaxeiristiko-egxeirima

Leave a Reply


+ 5 = δώδεκα