Βρετανία: Πρόστιμα χιλίων λιρών σε άστεγους & επαίτες

Βρετανία_άστεγοι_030615

Με πρόστιμο που ξεκινά από τις 100 λίρες αλλά θα μπορούσε να φτάσει και τις 1.000 απειλούνται οι άστεγοι που κοιμούνται ή ζητιανεύουν στους δρόμους του Χάκνεϊ, στο μείζον Λονδίνο.

Με βάση τον νέο κανονισμό περί προστασίας των δημόσιων χώρων που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαΐου, οι αστυνομικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι του Χάκνεϊ μπορούν να απαιτούν από οποιονδήποτε να σταματήσει «να ζητιανεύει, να πίνει αλκοόλ, να παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά, να κοιμάται στον δρόμο, να ουρεί ή να αφοδεύει σε δημόσιο χώρο ή να βγάζει βόλτα τον σκύλο του χωρίς λουρί, προκαλώντας προβλήματα».

Το Χάκνεϊ είναι ένας λαϊκός δήμος στα βόρεια του Λονδίνου, όπου το 2011 σημειώθηκαν σοβαρές ταραχές μετά τον θάνατο ενός νεαρού μαύρου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς.

Ο κανονισμός επιτρέπει στους αστυνομικούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 100 λιρών στους παραβάτες. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 1.000 λίρες εάν κάποιος δεν το πληρώσει.

Μια αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ζητώντας να καταργηθεί ο κανονισμός αυτός και να καταγγελθούν «οι διώξεις σε βάρος των αστέγων του Χάκνεϊ» είχε συγκεντρώσει μέχρι το μεσημέρι σήμερα 2.700 υπογραφές. «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή διαπράττουν το “έγκλημα” να μην έχουν στέγη», τονίζουν οι συντάκτες της αίτησης χαρακτηρίζοντας παράλογη την επιβολή προστίμου 1.000 λιρών σε ανθρώπους που ζουν στον δρόμο.

«Ο κανονισμός δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο ως ύστατη λύση και θα χρησιμοποιηθεί για εκείνους που συνεχίζουν να κοιμούνται στον δρόμο και παρουσιάζουν διαρκώς αντικοινωνική συμπεριφορά η οποία απειλεί την ασφάλεια των κατοίκων» διευκρίνισε στον ιστότοπο της περιφέρειας του Χάκνεϊ η αντιδήμαρχος Σόφι Λίντεν.

Τον Ιούνιο του 2014 είχε προκληθεί σκάνδαλο όταν τοποθετήθηκαν καρφιά στην είσοδο ενός κτιρίου στο Σάουθγουορκ του νότιου Λονδίνου για να μην κοιμούνται εκεί οι άστεγοι. Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε ζητήσει να αφαιρεθούν.

Σύνδεσμος: http://www.skai.gr/news/world/article/282729/vretania-prostima-hilion-liron-se-astegous-epaites/#ixzz3c2J2b6v4

Leave a Reply


επτά − 5 =