Βernanke: Το γερμανικό πλεόνασμα είναι πρόβλημα-«Εξάγει» ανεργία στον υπόλοιπο κόσμο

merk

Σε ένα κόσμο όπου η ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η συνολική ζήτηση είναι ανεπαρκής, το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αποτελεί πρόβλημα, γράφει σε άρθρο του στο Brookings Instiute ο πρώην επικεφαλής της Fed, Βen Bernanke.

Το 2014 το γερμανικό πλεόνασμα ήταν 250 δισ. δολάρια ή περίπου 7% του ΑΕΠ της χώρας και συνεχίζει την ανοδική πορεία από το 2.000.

Εν τω μεταξύ, διάφορα κράτη μέλη της ευρωζώνης βρίσκονται σε βαθιά ύφεση, με υψηλή ανεργία και κανένα «δημοσιονομικό περιθώριο». Η ανάπτυξη είναι χαμηλή και εκτός ευρωζώνης, εκτός από κάποια σημάδια ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η Γερμανία πουλάει πολύ περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από όσα αγοράζει, μειώνει την παραγωγή και την απασχόληση εκτός Γερμανίας σε μια εποχή που η νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες έχει αγγίξει τα όρια της, υποστηρίζει ο κ. Bernanke.

Εν τω μεταξύ, οι επίμονες ανισορροπίες εντός της ευρωζώνης είναι επιβλαβείς, καθώς οδηγούν σε δημοσιονομικές ανισορροπίες καθώς και άνιση ανάπτυξη. Ιδανικά οι μειώσεις στους μισθούς σε άλλες χώρες της ευρωζώνης σε σχέση με αυτούς στην Γερμανία, θα μειώσουν το σχετικό κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Bernanke στο μέτωπο αυτό έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται αρκετά κάτω από τον στόχο του 2%, η επίτευξη της αναγκαίας μείωσης του κόστους θα χρειαστεί παρατεταμένο αποπληθωρισμό στους ονομαστικούς μισθούς εκτός Γερμανίας. Μια διαδικασία που είναι επώδυνη και περιλαμβάνει υψηλή ανεργία.

—————————————————————————————————–

Πηγή:euro2day.gr

Σύνδεσμος: http://www.euro2day.gr/news/world/article/1320654/vernanke-to-germaniko-pleonasma-einai-provlhma.html

Leave a Reply


2 + = εννέα