Γερμανικές βιομηχανίες αναμένουν ραγδαία αύξηση παραγγελιών από το Ιράν

γερμανικές_εξαγωγές_Ιράν_040415

Μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Οι εξαγωγές της Γερμανίας στο Ιράν θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπουν αναλυτές

Γερμανικοί βιομηχανικοί όμιλοι προσδοκούν την εξασφάλιση συμφωνιών και παραγγελιών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από μέρους του Ιράν, μετά την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας-πλαισίου για τη διευθέτηση της πολυετούς διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με οργανώσεις που τους εκπροσωπούν να καλούν ήδη τις γερμανικές τράπεζες να επανεξετάσουν τις επιχειρηματικές πολιτικές τους έναντι της Τεχεράνης.

“Οι γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούν τη συμφωνία ενθαρρυντικό σημάδι”, επισήμανε ο Φέλιξ Νόιγκαρτ, ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου στο DIHK, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εάν οι οικονομικές κυρώσεις αρθούν ως τα μέσα της χρονιάς οι εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν θα μπορούσαν να “αυξηθούν σημαντικά” το δεύτερο εξάμηνο του 2015, επισήμανε ο Νόιγκαρτ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι γερμανικές εξαγωγές στο Ιράν θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το 2014 ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών στο Ιράν αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%, φθάνοντας τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την αναστολή ορισμένων κυρώσεων.

“Μακροπρόθεσμα, το (διμερές) εμπόριο μπορεί να φθάσει έναν διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων”, πρόσθεσε ο Νόιγκαρτ.

Κατά τον ίδιο, το ενδιαφέρον για γερμανικά μηχανήματα και εγκαταστάσεις συνεχίζει να είναι έντονο στην Ισλαμική Δημοκρατία. Οι προοπτικές είναι επίσης καλές για την αυτοκινητοβιομηχανία, τη χημική βιομηχανία, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα ιατρικά μηχανήματα και τον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε επίσης.

Η VDMA, μια ένωση μηχανικών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και μεταλλουργικών βιομηχανιών της Γερμανίας, επίσης καλωσόρισε τη συμφωνία-πλαίσιο, τονίζοντας ότι εάν οι διαπραγματευτές της ομάδας 5+1 και του Ιράν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, αυτό θα δημιουργήσει ένα γερό θεμέλιο για τις μελλοντικές σχέσεις με την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών σχέσεων.

Η VDMA εξήγησε ότι παρότι οι ισχύουσες διεθνείς κυρώσεις δεν θα μεταβληθούν από νομική άποψη πριν υπάρξει οριστική συμφωνία, η ζήτηση στο Ιράν για γερμανικά μηχανήματα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς έχουν μεγάλο χρόνο παράδοσης. Η ζήτηση για ανταλλακτικά αναμένεται επίσης να αυξηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ούλριχ Άκερμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς εμπορίου της VDMA, σχολίασε ότι η ένωση καλεί τις γερμανικές τράπεζες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά το Ιράν ήδη από σήμερα και να μην περιμένουν να το κάνουν στα τέλη του καλοκαιριού.

“Διότι όταν οι Ιρανοί πελάτες απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με νέα επενδυτικά σχέδια, πράγμα που θα συμβεί σύντομα, δεν θα μπορείς απλώς να τους διώχνεις ως το φθινόπωρο”, ειδικά σε ό,τι αφορά τις “παραδόσεις ανταλλακτικών που είναι αναγκαία άμεσα”, εξήγησε.

Σύμφωνα με τη VDMA, οι εξαγωγές γερμανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού στο Ιράν μειώθηκαν σε 455 εκατ. ευρώ το 2013 από 1,57 δισεκ. ευρώ το 2006, αν και αυξήθηκαν στα 631 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο Μίχαελ Φουξ, ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, είπε ότι η συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί “πολύ επωφελής” τόσο για τη Γερμανία όσο και για το Ιράν, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις πρέπει να “χαλαρώσουν εντός του πλαισίου της αυστηρά επιτηρούμενης εφαρμογής της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν”.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν λόγω των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σύνδεσμος: http://www.protothema.gr/economy/article/465240/germanikes-viomihanies-anamenoun-ragdaia-auxisi-paraggelion-apo-to-iran/

Leave a Reply


− δυο = 5