Για «τρομοκρατία» κατηγορούν οι τουρκικές αρχές συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

a2n36t4ngsdgw

Κατηγορίες για τρομοκρατία απήγγειλε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σε βάρος των περισσότερων διαδηλωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαΐου κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν στην πλατεία Ταξίμ για να τιμήσουν εκεί την Εργατική Πρωτομαγιά, όπου τη δεκαετία του ’70 σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης από σφαίρες του στρατού, τουλάχιστον 34 διαδηλωτές. Η κυβέρνηση, όμως, υπό τις ευλογίες του Προέδρου Ερντογάν έχει κηρύξει απαγορευμένη ζώνη την πλατεία Ταξίμ για τους διαδηλωτές από τον Ιούνιο του 2013 και τις διαδηλώσεις με αφορμή το πάρκο Γκεζί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πρωτομαγιά 336 διαδηλωτές σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όπου ξέσπασαν ταραχές μεταξύ του πλήθους και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Στους 24 από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες- στην πλειονότητά τους για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»- και έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, επισήμανε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ με στόχο να καταγγείλουν την απαγόρευση των αρχών.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 2 χρόνια, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε στις συνδικαλιστικές ενώσεις να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση στην πλατεία Ταξίμ, καθώς τη χαρακτήρισε «ακατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς».

—————————————————————————-

Πηγή: politisonline.com

Σύνδεσμος: http://www.politisonline.com/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81/

Leave a Reply


8 + επτά =