Εκβιάζει η Άγκυρα: Ή λύση στο Κυπριακό μέχρι Μάρτιο ή οριστικοποίηση τετελεσμένων

By 21 Οκτωβρίου 2015 Άρθρα, Διεθνή No Comments
merkel-erdogan (1)

Τελεσίγραφο προς τη Λευκωσία είτε να υπογράψει μέχρι τον Μάρτιο συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού είτε να αποδεχτεί το τετελεσμένο της κατοχής φαίνεται να προωθεί η Άγκυρα, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα αυτό με όσα συμφώνησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Οι πληροφορίες αυτές συμπίπτουν χρονικά με δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος τόνισε ότι είναι προτιμότερη μια «καλή λύση» παρά μια «βιαστική λύση», γεγονός που επιβεβαιώνει τις σφοδρές πιέσεις και αντεγκλήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα με επίκεντρο τις τουρκικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «το Μάρτιο είτε θα υπογραφεί συμφωνία και η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα πάει σε δημοψηφίσματα είτε, εάν το απορρίψει, η υφιστάμενη κατάσταση θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ως μια λύση». Η θέση αυτή διατυπώθηκε ως απάντηση στα σχόλια ότι η συμφωνία Ερντογάν-Μέρκελ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει καμία ισχύ από τη στιγμή που ο κυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν αίρει το βέτο της για την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Με αυτό το επιχείρημα, η διπλωματική πηγή που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα βλέπει να παρακάμπτεται το κυπριακό βέτο και να  μην υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας Μέρκελ-Ερντογάν, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συναινέσει σε μία λύση μέχρι τον Μάρτιο.

Η ίδια πηγή επισήμανε τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να ανοίξουν σύντομα νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Η Hurriyet σημειώνει επίσης πως η Μέρκελ υποστήριξε την τουρκική θέση ότι σε περίπτωση που το Μάρτιο του 2016 οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν τη λύση, η παρούσα κατάσταση στο νησί πρέπει να γίνει αποδεκτή ως οριστική από την ΕΕ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να στήριξε τη θέση αυτή της Τουρκίας λέγοντας «έχετε δίκιο».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος της Yeni Safak Αμπντουλκαντίρ Σελβί, υποστηρίζει πως κατά το ταξίδι του στη Ρωσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εκμυστηρεύτηκε κάτι ανάλογο: «Εάν μέχρι το Μάρτιο του 2016 ιδρυθεί η “συνεταιρική κυβέρνηση” τότε καλώς», αλλιώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κλείσει αυτό το θέμα. Όπως φέρεται να είπε, οι Ελληνοκύπριοι σκέφτονται ότι έχουν ένα δικό τους κράτος και προβληματίζονται εάν θα το μοιραστούν με τους Τούρκους. Από την άλλη, όπως ανέφερε, «οι Τούρκοι είναι υπέρ της λειτουργίας του δικαιώματος των εγγυήσεων και ανησυχούν μήπως με τον χρόνο οι Ελληνοκύπριοι τους υποβαθμίσουν σε μειονότητα».

«Εάν αυτά τα εμπόδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν και εάν δεν μπορεί να δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος, η Τουρκία είναι υπέρ της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δεν υπάρχει νόημα στην παράταση αυτής της υπόθεσης» φέρεται να είπε ο Ερντογάν στον Τούρκο δημοσιογράφο.

ΟΗΕ: Καλή λύση και όχι βιαστική

Τη θέση ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση, αντί μια βιαστική λύση, διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Πρέπει, σημείωσε, να βρεθεί μια λύση που να είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και «δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

«Την ίδια ώρα», προσέθεσε, «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα (της λύσης), αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνει σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, είτε των Τουρκοκυπρίων είτε των Ελληνοκυπρίων».

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ο κ. Άιντε ανέφερε πως οι ηγέτες εισέρχονται τώρα στην, ίσως, εντατικότερη φάση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες και «τώρα είμαστε στα βαθιά σε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα, το περιουσιακό». Όπως είπε σε αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες διαφωνία και ουδείς αναμένει πως θα επιλυθεί «εν μία νυχτί».

 

http://www.politisonline.com/%CE%B5%CE%BA%CE%B2%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%AE-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BC/

Leave a Reply


πέντε + = 8