Ελβετια: Ρεκορ καταγγελιων για ξεπλυμα μαυρου χρηματος

swiss-franc

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι καταγγελίες για ύποπτες δραστηριότητες που δέχθηκε το 2014 η αρμόδια ελβετική αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη επαγρύπνηση των ελβετικών τραπεζών για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Η Ελβετία έχει δεχθεί έντονες πιέσεις από το εξωτερικό για το τραπεζικό απόρρητο, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το ελβετικό Γραφείο Καταγγελιών για υποθέσεις Μαύρου Χρήματος (MROS) ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε 1.753 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας το 2014, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 24% σε ετήσια βάση και ο υψηλότερος από το 1998 που συστήθηκε η αρμόδια αρχή.

«Μια εξήγηση για τον μάλλον απροσδόκητα υψηλό αριθμό αναφορών ίσως είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση των χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών, ιδιαίτερα από τον τραπεζικό κλάδο, σε σχέση με την υποβολή αναφορών» ανέφερε η MROS στην ετήσια έκθεσή της.

Η συνολική αξία των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στις αναφορές ξεπερνά τα 3 δισεκ. ελβετικά φράγκα (3,13 δισεκ. δολάρια), ενώ τουλάχιστον το 85% των αναφορών προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο.

Η MROS αναλύει τις αναφορές ύποπτης δραστηριότητας που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις προωθεί στις αρμόδιες ελβετικές αρχές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πέρυσι, η αρχή απέστειλε το 72% των αναφορών στις εισαγγελικές αρχές, 7% λιγότερες συγκριτικά με το 2013.

————————–

Πηγή: thecitizen.gr

Σύνδεσμος: http://thecitizen.gr/elvetia-rekor-katangelion-gia-xeplima-mavrou-chrimatos/