ΗΠΑ: Προσέλαβαν 73 υπαλλήλους στα αεροδρόμια χωρίς να… πάρουν χαμπάρι ότι σχετίζονται με τρομοκρατία

ΗΠΑ_ασφάλεια_130615

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι προσλήφθηκαν για να εργαστούν σε αμερικανικά αεροδρόμια μολονότι σχετίζονταν με την τρομοκρατία και δεν εντοπίστηκαν από την αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας των μεταφορών (TSA), σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο Τζον Ροθ, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ –που συνέταξε την έκθεση αυτή– επιβεβαίωσε ότι «λόγω της νομοθεσίας, η TSA δεν έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν ζητήματα τρομοκρατίας». Το γεγονός αυτό εμπόδισε την υπηρεσία να εντοπίσει τους 73 εργαζομένους.

«Χρειαζόμαστε έναν νόμο» συνέχισε ο Ροθ, που θα επιτρέπει στην TSA να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και ιδίως στις λίστες της ομοσπονδιακής αστυνομίας με τα πρόσωπα που παρακολουθούνται γιατί θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Ο γερουσιαστής Τομ Κάρπερ χαρακτήρισε «ανησυχητική» και «απαράδεκτη» αυτήν την αποκάλυψη.

Στην ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο, ένα στέλεχος της TSA στηλίτευσε το σύστημα «preCheck» που επιτρέπει σε προεπιλεγμένους επιβάτες να αποφεύγουν τους ελέγχους ασφαλείας στα αεροδρόμια. «Η TSA χειρίζεται το σύστημα αυτό σαν καραμέλες για να περνούν οι επιβάτες όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε η Μπέκι Ρέρινγκ, η αναπληρώτρια διευθύντρια ασφαλείας της υπηρεσίας.

Στο πρόγραμμα preCheck είναι εγγεγραμμένοι περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες που χρησιμοποιούν συχνά το αεροπλάνο και θεωρούνται «μη επικίνδυνοι». Ωστόσο πολλοί άλλοι, περίπου 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με τη Ρέρινγκ, περνούν χωρίς έλεγχο μετά από την τυχαία επιλογή τους στα αεροδρόμια.

 

Σύνδεσμος: http://www.topontiki.gr/article/132115/ipa-proselavan-73-ypalliloys-sta-aerodromia-horis-na-paroyn-hampari-oti-shetizontai

Leave a Reply


− δυο = 6