Λεφτά υπάρχουν (και στη Κίνα)

By 15 Απριλίου 2015 Άρθρα, Διεθνή No Comments
china_money-thumb-large

Δεν είναι μόνον τα 100 -και βάλε- δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα επενδύσει εφέτος η Κίνα σ” όλο τον κόσμο. Ούτε η «παγκόσμια τράπεζα» που στήνει το Πεκίνο με τη συμμετοχή 46, μέχρις στιγμής, χωρών ή το μερίδιό του στην τράπεζα των BRICS. Ούτε βεβαίως και οι ιστορικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως προσφάτως η ιταλική Pirelli, που περνούν η μια μετά την άλλη σε κινεζικά χέρια. Ο δρόμος για το κινεζικό χρήμα προς τις αγορές του κόσμου ανοίγει τώρα διάπλατα και για όσους Κινέζους ιδιώτες το διαθέτουν!

Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας Γι Γκανγκ μιλώντας στο ετήσιο αναπτυξιακό φόρουμ του Πεκίνου, η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει ριζικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις κινήσεις κεφαλαίων στη χώρα. Ο στόχος είναι να γίνουν ευκολότερες οι απευθείας επενδύσεις Κινέζων ιδιωτών στο εξωτερικό -δίχως δηλαδή κρατική «μεσολάβηση». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι κινεζικές αρχές έχουν αποφασίσει να χαλαρώσουν τα όρια για τις κινήσεις κεφαλαίων από ιδιώτες, έτσι ώστε, δυνητικά, να επιτραπεί να βγουν ελεύθερα από τη χώρα ποσά από ένα ως δύο εκατομμύρια δολάρια, ο Γι, που επίσης εποπτεύει την ρυθμιστική αρχή εξαγωγής συναλλάγματος, απάντησε θετικά. «Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να θεωρήσουμε πως θα υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση» επιβεβαίωσε ο Κινέζος τραπεζίτης.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το κράτος επιτρέπει στους Κινέζους πολίτες να επενδύουν στο εξωτερικό μόνον μέσω ειδικών επενδυτικών ταμείων που έχουν συσταθεί και αδειοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πιστοποιημένου Εγχώριου Θεσμικού Επενδυτή» (Qualified Domestic Institutional Investor). Τα ταμεία αυτά λειτουργούν στη βάση ενός συστήματος ποσοστώσεων που επιτρέπει στα μέλη τους να ανταλλάσσουν γιουάν σε ξένα νομίσματα και να επενδύουν στο εξωτερικό. Το ανώτερο που μπορούν να ανταλλάξουν σε ξένο νόμισμα οι ιδιώτες επενδυτές είναι το ισοδύναμο των 50.000 δολαρίων τον χρόνο.

Κινεζικές εφημερίδες έγραψαν πρόσφατα ότι οι εποπτικές αρχές της ελεύθερης ζώνης συναλλαγών της Σαγκάης ενδεχομένως να επιτρέψουν σε ιδιώτες να ανταλλάσσουν περισσότερα από το όριο αυτό εφαρμόζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα για αύξηση των υπερπόντιων επενδύσεων. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το πρόγραμμα μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από εφέτος. Υπενθυμίζεται ότι η ζώνη ελευθέρου εμπορίου της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2013 ως «πεδίο δοκιμών» για τις νέες οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ελαττώνουν τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τέτοια μέτρα αποτελούν ουσιαστικά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ηγεσία του Κ.Κ. Κίνας στα τέλη του 2013 για περιορισμό του ρόλου του κράτους στην επενδυτική διαδικασία με αντίστοιχη διεύρυνση του ρόλου των αγορών. Στο ίδιο πακέτο μέτρων πιθανόν θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα καθιστούν ευκολότερο για τις κινεζικές εταιρίες να μεταφέρουν κεφάλαιά τους σε υπεράκτιες εταιρίες και σε ξένους επενδυτές να διαπραγματεύονται μετοχές εισηγμένων κινεζικών ομίλων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

———————–

Συγγραφή: Κυριακίδης Νίκος

Πηγή: Αυγή της Κυριακής

Σύνδεσμος: http://www.avgi.gr/article/5442384/lefta-uparxoun-kai-sti-kina-

Leave a Reply


9 − επτά =