Μαζική φυγή από το Κοσσυφοπέδιο

By 14 Φεβρουαρίου 2015 Παράπλευρες Ειδήσεις No Comments
mybalkan.cafeblog.hu

Δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες το Κοσσυφοπέδιο. Η αιτία για την αναζήτηση καλύτερης τύχης στην δυτική Ευρώπη δεν είναι μόνο η ανέχεια αλλά και η απουσία προοπτικής στο Κοσσυφοπέδιο.

Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, δέκα γεμάτα πούλμαν αναχωρούν κάθε βράδυ από την Πρίστινα. Όμοια είναι η εικόνα και σε άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου.Τα λεωφορεία περνούν χωρίς πρόβλημα στη Σερβία, αν και οι σέρβοι αστυνομικοί προκαλούν προβλήματα μέχρι να αποδεχθούν τα διαβατήρια του νεοσύστατου κράτους.Τελικός προορισμός των πούλμαν είναι η μικρή πόλη Σουμπότιτσα στα σύνορα Σερβίας. Από εκεί οι Κοσοβάροι περνούν με τα πόδια τα σύνορα προς την Ουγγαρία και κατά συνέπεια το χώρο Σέγκεν, με τη βοήθεια διακινητών ή διεφθαρμένων αστυνομικών, στους οποίους πληρώνουν περίπου 200 ευρώ. Σε περίπτωση που οι μετανάστες συλληφθούν αιτούνται για άσυλο. Ο προορισμός των Κοσοβάρων είναι ωστόσο η δυτική Ευρώπη ή οι σκανδιναβικές χώρες.

Το 1/3 ζει με λιγότερο από 1,42 ευρώ την ημέρα

Παρόμοια μαζική έξοδο μεταναστών γνώρισε το Κοσσυφοπέδιο μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999. Επίσημα στοιχεία ωστόσο δεν υπάρχουν. Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για περίπου 30.000 άτομα που εγκατέλειψαν τη χώρα το τελευταίο δίμηνο. Υπάρχουν ωστόσο διπλωμάτες στην Πρίστινα που μιλούν για περίπου 50.000 ανθρώπους.

Για μια χώρα με μόνο 1,8 εκατομ. κατοίκους το κύμα μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο. Φτώχεια, απουσία προοπτικής για δουλειά, διαφθαρμένοι πολιτικοί και η πεποίθηση ότι σε Γερμανία, Αυστρία ή άλλες χώρες η ζωή είναι πολύ καλύτερη, είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Κοσοβάροι γυρνούν την πλάτη στην πατρίδα τους. «Οι Κοσοβάροι δεν πιστεύουν πια στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση», λέει ο κοινωνιολόγος Αρτάν Μουχαχρίρι στην DW και προσθέτει: «Για αυτό και αξιοποιούν την πρώτη ευκαιρία για να φύγουν. Με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή».

Το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται σήμερα η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης. Η ανεργία ξεπερνά το 45%. Περισσότερο από το 34% του πληθυσμού ζει σε ανέχεια με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 1,42 ευρώ τη μέρα. Υπάρχουν όμως και πολλοί από τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Το όνειρο για μια ζωή στη Γερμανία καταλήγει σε εφιάλτη

Τα περισσότερα αιτήματα για άσυλο στη Γερμανία καταθέτουν πρόσφυγες από τη Συρία. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Κοσοβάροι. «Δεν χορηγούμε άσυλο σε Κοσοβάρους», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες στην DW. Το Κοσσυφοπέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται βέβαια στον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, όπως η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η ΠΓΔΜ. Όμως η χορήγηση ασύλου σε Κοσοβάρους τείνει προς το μηδέν. Δύο εβδομάδες έχουν στη διάθεσή τους οι Κοσοβάροι για να εγκαταλείψουν τη Γερμανία μετά από απόρριψη του αιτήματός τους. Σε διαφορετική περίπτωση απελαύνονται από τις γερμανικές αρχές και τους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ζώνη του Σέγκεν για πέντε χρόνια.

===============================================================================

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Bahri Cani / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Σύνδεσμος: http://www.dw.de/%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%83%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF/a-18252633?maca=gri-VEU-Volltext-Capital-11783-xml-mrss

Leave a Reply


5 − = τρία