Μόνο γυναίκες στο ψηφοδέλτιο του ΚΚ Τουρκίας

By 7 Ιουνίου 2015 Γυναίκα No Comments
Τουρκία_ΚΚ_ψηφοδέλτιο_γυναίκες_060615

Πρόσφατα έγινε γνωστή η απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας να κατεβάσει ως υποψήφιες στις σημερινές εκλογές μόνο γυναίκες. Το κόμμα αυτό, που ιδρύθηκε το 2014 μετά από διάλυση και σχίσμα ανάμεσα στον πρόγονο του TKP, βάζει τις ίδιες τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους χωρίς μεσάζοντες. Ίσως με μια πρώτη ματιά να δείχνει υπερβολικό, όμως αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική μας χώρα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική που ακολουθεί σε θέματα φεμινισμού και ισότητας το επί 12 χρόνια κυβερνών κόμμα, ΑKP, θα έχει μια ιδέα γιατί οι γυναίκες στην Τουρκία νιώθουν τόσο αδικημένες.

Οι γυναίκες στην Τουρκία

Την τελευταία δεκαετία τα δικαιώματα των γυναικών έχουν θιγεί σε πρωτοφανή βαθμό με την ενδοοικογενειακή βία να αυξάνεται πάνω 1.400% και τις δολοφονίες γυναικών να τριπλασιάζονται. Σε αυτά τα ποσοστά προστέθηκε αυτό τον Φεβρουάριο η άτυχη φοιτήτρια Ozgecan Aslan, που δολοφονήθηκε προσπαθώντας να αποφύγει βιασμό. Ο θάνατός της έγινε αφορμή για να ξεσπάσει σημαντικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας και κυρίως ο γυναικείος πληθυσμός ενάντια στην τακτική της αποσιώπησης και της καταπίεσης.

Ένας από τους λόγους αυτής της έξαρσης εγκλημάτων με θύματα γυναίκες είναι και η ισλαμοποίηση του κράτους που προωθεί πάνω από μια δεκαετία το AKP. Τον Νοέμβριο του 2014, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι γυναίκες και άνδρες δεν είναι ίσοι και μάλιστα ότι η καριέρα της γυναίκας είναι μόνο η μητρότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος παρεμβαίνει στα γυναικεία αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς παλιότερα η κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να καταργήσει τις αμβλώσεις, ανεπιτυχώς όμως γιατί προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις. Παρόλα αυτά έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η άμβλωση είναι δολοφονία και είχε λόγο μάλιστα και για το πόσα παιδιά θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα, ούτως ώστε να μην εκλείψει το τουρκικό γένος και τα φτηνά εργατικά χέρια. Παράλληλα σε εργασιακό επίπεδο η Τουρκία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζόμενων γυναικών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ , ενώ ακόμη και το ποσοστό των άνεργων γυναικών με ανώτερη εκπαίδευση είναι διπλάσιο από των ανδρών. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε πολιτικό επίπεδο όπου το γυναικείο φύλλο δεν εκπροσωπείται επαρκώς.

Η σημασία των εκλογών του Ιουνίου

Η καταστρατήγηση των γυναικείων δικαιωμάτων έχει πολλές κατευθύνσεις και τα απότοκα είναι οι εξεγέρσεις, οι πορείες και η πρωτοβουλία του ΚΚ Τουρκίας να βάλει στην πρώτη γραμμή αποκλειστικά γυναίκες. Αυτές τις εκλογές του Ιουνίου, άλλωστε, θα τις αναμένουμε με ενδιαφέρον, καθότι πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό και μετέβαλαν τα αισθήματα του λαού προς την κυβέρνηση. Παρά τις έντονες προσπάθειες συκοφάντησης και τη λάσπη που δέχτηκαν οι διαδηλωτές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης που τους χαρακτήριζαν βάνδαλους που εξεγείρονται χωρίς λόγο και τις απόπειρες φίμωσης με την απαγόρευση της πρόσβασης στο τουίτερ , τα γεγονότα αυτά φαίνεται να σημάδεψαν την κοινή γνώμη.

Εκτός αυτού οι εκλογές αυτές θα είναι κρίσιμες κυρίως για ένα άλλο λόγο: ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος σχεδιάζει να μεταβάλλει το κοινοβουλευτικό σύστημα σε προεδρικό. Με την προϋπόθεση ότι το κόμμα του θα έχει την πλειοψηφία των εδρών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θα αναθεωρήσει το ρόλο του προέδρου προσδίδοντας του μεγαλύτερη εξουσία. Μια κίνηση που θα σημάνει και επίσημα την απομάκρυνση του τουρκικού κράτους από τον κοσμικό του χαρακτήρα.

Συγγραφή: Όλγα Βερελή

Πηγή: Εποχή

Σύνδεσμος: http://www.epohi.gr/portal/diethni/19264-mono-gynaikes-sto-psifodeltio-tou-kk-tourkias

Leave a Reply


− 3 = πέντε