Οι ταινίες του Σαντιάγκο Άλβαρεζ στις αίθουσες

By 18 Απριλίου 2015 Πολιτισμός No Comments
Σαντιάγκο_Αλβάρεζ_170415

Μια συλλογή με τα καλύτερα μικρού και μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ ενός άγνωστου στο κοινό Κουβανού σκηνοθέτη προβάλλονται υπό τον τίτλο «Ο Κόσμος του Σαντιάγκο Άλβαρεζ» στο Αλκυονίς new star art cinema από την Πέμπτη 16/4. Ορκισμένος υποστηρικτής της επανάστασης, υπερασπιστής των κοινωνικών αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο και λάτρης του σινεμά των Βερτόφ και Αϊζενστάιν, ο Άλβαρεζ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του κουβανικού σινεμά. Ένας φύσει και θέσει επαναστατικός κινηματογράφος από το ανυπότακτο νησί της Καραϊβικής.

Ποιο αναλυτικά οι εννέα ταινίες που :
1. Cerro Pelado
Το όνομα του κα­ραβιού που μετέφερε τους Κουβανούς αθλητές στο Πουέρτο-Ρίκο για τους Ολυμπιακούς παναμερικανικούς αγώ­νες του 1968. Οι Κουβανοί αθλητές αρχικά εμποδίστηκαν ν’ αποβιβα­στούν αλλά κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να κερδίσουν 11 χρυσά μετάλλια σε 22 αγωνίσματα.

2. Τώρα
Μια καταγγελία της βίας και της καταπίεσης των φυλετικών μειονοτήτων στην Αμερική, κεντρωμένη γύρω από τραγούδια της νέγρας τραγουδίστριας Λένα Χορν.

3. LBJ
Τα αρχικά του πρόεδρου Τζόνσον που παρουσιάζεται σαν υπεύ­θυνος για τις δολοφονίες των δύο Κέννεντυ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

4. Ο Τίγρης Πήδηξε και Πάλεψε
Ένα πορ­τραίτο του Χιλιανού τραγουδιστή Βί­κτωρ Χάρα, που δολοφόνησε η χούν­τα του Πινοσέτ.

5. Hanoi, Τρίτη και 13
Κινηματογραφημένο μια Τρίτη και 13 του 1967 στο Hanoi, περιγράφει μια συνηθισμένη ημέρα των Βορειοκορεατών της εποχής.

6. Η Νίκη Πάντα
Ένας ύμνος για τον Τσε Γκεβάρα, που γυρίστηκε 48 ώρες μετά την είδηση του θανάτου του.

7. 79 Ανοίξεις
Η ζωή και το έργο του Χο-Τσι-Μινχ, που οδηγεί με την ισχυρή προσωπικότητά του τον αγώνα των Βιετναμέζων κατά του αμερικάνι­κου ιμπεριαλισμού.

8. Το Όνειρο του Σκλάβου
Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Jose Maria Arguedas. Το όνειρο ενός σκλάβου σχετικά με τον ίδιο και τον αφέντη του και η απονομή δικαιοσύνης.

9. Ο Αδελφός Μου ο Φιντέλ
Ο Fidel Castro συνομιλεί με έναν 92χρονο που γνώρισε τον Εθνικό ήρωα της Κούβας Jose Marti τη νύχτα της 11ης Απριλίου 1895.

 

Πηγή: Αθηνόραμα

Σύνδεσμος: http://www.athinorama.gr/cinema/article.aspx?id=2506165

Leave a Reply


έξι − 6 =