Ομπάμα: Ουδέν νεώτερο από την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Ισραήλ_Νετανιάχου_03032015

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «εξ όσων αντιλαμβάνομαι, δεν υπήρξε τίποτε το καινούργιο» στην ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τάχθηκε εναντίον της συνέχισης των συνομιλιών με το Ιράν με στόχο να υπάρξει μια διευθέτηση στη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ομπάμα: Ουδέν νεώτερο από την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

«Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός δεν μας προσέφερε βιώσιμες εναλλακτικές» λύσεις, δήλωσε ο Ομπάμα, καλώντας το Κογκρέσο να περιμένει και να μην προχωρήσει σε μια αποτίμηση της συμφωνίας με το Ιράν πριν καν αυτή οριστικοποιηθεί.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι θα εγκρίνει μια συμφωνία μόνο στην περίπτωση που αυτή θα εξασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμη (καταλήξει σε) μια συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπενθύμισε ο Ομπάμα, αλλά «εάν την επιτύχουμε, αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν ώστε να αποτραπεί η απόκτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου» από τη χώρα αυτή.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε (το Ιράν) να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο; Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση (του ζητήματος), στο θέατρο», πρόσθεσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος με αιχμηρό τρόπο στην ομιλία του Νετανιάχου, την οποία όπως είπε δεν είδε, αλλά τη διάβασε απομαγνητοφωνημένη.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε απόψε ότι η Γερουσία κινείται στην κατεύθυνση της συζήτησης επί ενός νομοσχεδίου το οποίο θα υποχρεώνει τον πρόεδρο Ομπάμα να υποβάλει την όποια συμφωνία με το Ιράν στο Κογκρέσο προς έγκριση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, εισηγητές του οποίου είναι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Ρόμπερτ Μενέντες, Δημοκρατικός γερουσιαστής, μέλος της ίδιας επιτροπής.

Ο Μακόνελ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να θέσει προς συζήτηση στο σώμα το σχέδιο νόμου αυτό την επόμενη εβδομάδα.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία με το Ιράν ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και η κυβέρνησή του έχουν επενδύσει πολλά στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα σημάνει πως το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα πυρηνικό μέσα σε ένα έτος, χρονικό διάστημα το οποίο όπως είπε είναι πολύ μικρό.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία που «εμποδίζει με επαληθεύσιμο τρόπο» την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν και αυξάνει το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν για αυτό «ουσιαστικά», στους 12 μήνες, από τους δύο έως τρεις μήνες που εκτιμάται ότι είναι σήμερα.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ένα άνοιγμα και μια προσέγγιση με το Ιράν», δήλωσε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι η προτεινόμενη διάρκεια της συμφωνίας – μια δεκαετία ή και περισσότερο – θα είναι «πολύ προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη επιλογή», συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι ο Νετανιάχου φάσκει και αντιφάσκει λέγοντας ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι ταυτόχρονα «ισχυρή και αμετακίνητη» μεν, αλλά ταυτόχρονα «αδύναμη και ευάλωτη» και επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει (το καθεστώς στο Ιράν) ως προϋπόθεση για μια πυρηνική συμφωνία.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού βρίσκεται στην κατεύθυνση της αλλαγής καθεστώτος (στο Ιράν), δεν ήταν μια ομιλία για το πυρηνικό πρόγραμμα» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

—————————————————————————————————————————

Πηγή: ethnos.gr

Σύνδεσμος: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64149586

Leave a Reply


3 + επτά =