Οταν γερμανοί νεοναζί χαρτογραφούν τα κέντρα για τους αιτούντες άσυλο

Γερμανία_νεοναζί_καταφύγιαπροσφύγων_190715
Κάθε κόκκινη βούλα κι ένα καταφύγιο για τους αιτούντες άσυλο. Και, με μια γρήγορη ματιά στον λεπτομερέστατο χάρτη με τον τίτλο «Όχι κέντρο προσφύγων στην αυλή μου», τον οποίο ανήρτησαν στο Διαδίκτυο γερμανοί νεοναζί – και απέσυρε μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε η Google – υπάρχουν πολλά στη Γερμανία.Με ένα κλικ σε κάθε βούλα, όλα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα: διεύθυνση, αριθμός όπου βρίσκεται το εκάστοτε κέντρο προσφύγων, ενίοτε και έξτρα πληροφορίες σχετικά με το πόσοι πρόσφυγες στεγάζονται ήδη ή πρόκειται να βρουν άσυλο σε ένα υπό κατασκευή κέντρο. Σε άλλες περιπτώσεις, υποδεικνύεται ακόμη και πόσοι πρόσφυγες «έχουν κάνει κατάληψη» σε ένα πρώην ιατρικό κέντρο ή ένα γυμναστήριο τα οποία μετατράπηκαν σε καταφύγια αιτούντων άσυλο.Οι δημιουργοί του χάρτη, ο οποίος βασίζεται στην υπηρεσία Google Map, ζητούν τη συνδρομή  των χρηστών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όσοι είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην ολοκλήρωση του χάρτη καλούνται να στείλουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σε ένα email το οποίο φέρεται να συνδέεται με τη νεοναζιστική οργάνωση «Ο τρίτος δρόμος».

Εκτός από τον χάρτη, η οργάνωση έχει επίσης «προνοήσει» να εκδώσει οδηγό – οι οποίος φέρει τον ίδιο «εμπνευσμένο» τίτλο – προκειμένου να αποφύγει κανείς τα καταφύγια. Ετερος οδηγός, της ίδιας πάντα οργάνωσης, προσφέρει επίσης ποικίλες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση διαδηλώσεων, την κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και την άσκηση πίεσης στους τοπικούς αξιωματούχους, προκειμένου να σταματήσουν οι κατασκευές των κέντρων αυτών και να αποφευχθεί αυτό που η ναζιστική οργάνωση ονομάζει «πλημμύρα αιτούτων άσυλο».

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν άμεσες και προέρχονται από ακτιβιστές, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο χάρτης υποδαυλίζει το μίσος και προωθεί τη βία για τους πρόσφυγες και γι’ αυτό κάλεσαν την Google να τον διαγράψει δίχως αναβολή – όπερ και εγένετο. Η εταιρεία ωστόσο δεν είναι σε θέση να απαντήσει πόσοι χρήστες αιτήθηκαν τη διαγραφή του χάρτη ή πότε ακριβώς δημιουργήθηκε.

Ακτιβιστές αλλά και αξιωματούχοι έχουν αρκετούς πρόσφατους λόγους να ανησυχούν γι’ αυτή τη χαρτογράφηση. Από τον Απρίλιο έως και μόλις την Πέμπτη, αρκετά κέντρα τα οποία επρόκειτο να στεγάσουν πρόσφυγες έχουν γίνει στόχος επίθεσης, δύο εκ των οποίων εμπρηστικής.

Εν όψει μίας χρονιάς κατά την οποία αναμένεται πληθώρα αιτήσεων για άσυλο – περίπου 450.000, δηλαδή διπλάσιες από πέρσι – ειδικοί όπως ο Ρόμπερτ Λιντέκε, διευθυντής αντιρατσιστικής οργάνωσης, εκτιμούν ότι ο στόχος των γερμανών νεοναζί είναι πιο ουσιαστικός από το να χαρτογραφήσουν απλώς τα κέντρα αυτά. Αυτό που επιδιώκουν, υπογραμμίζει ο Λιντέκε, είναι να οπτικοποιήσουν αυτήν την «πλημμύρα προσφύγων», να περάσουν το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι παντού.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σύνδεσμος: http://news.in.gr/world/article/?aid=1500013291

Leave a Reply


επτά − 6 =