Ουκρανία: Ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού!

Μπους_Σαακασβίλι_030615

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, γνωστός για τη φιλοδυτική στάση και αντιρωσική στάση του, διορίστηκε κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της Οδησσού.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε τον 47χρονο Σαακασβίλι, ένα «μεγάλο φίλο της Ουκρανίας», στον οποίο έδωσε προχτές Παρασκευή την ουκρανική υπηκοότητα, στην Οδησσό, λέγοντας ότι του ανέθεσε να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία» στην περιοχή (!), τονίζοντας, επίσης, ότι ο πιο σημαντικός «πόλεμος» είναι «αυτός εναντίον της διαφθοράς».

Η κατάσταση στην Οδησσό, παρότι απέχει πολύ από αυτήν που επικρατεί στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από τον Απρίλη του 2014, με περίπου 6.300 νεκρούς, είναι εξαιρετικά τεταμένη.

Στις 2 Μάη 2014, η Οδησσός είχε γίνει το θέατρο ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστών υποστηρικτών της, με τον εμπρησμό του κτιρίου των Συνδικάτων, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 48 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ρωσόφωνων.

Σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία κατήγγειλε με δριμύτητα το διορισμό του Σαακασβίλι, επί των ημερών του οποίου είχε γίνει ο ρωσογεωργιανός πόλεμος των πέντε ημερών, τον Αύγουστο του 2008.

«Ο Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα εναντίον του γεωργιανού λαού, ονομάζεται κυβερνήτης της Οδησσού, όπου οι νεοναζί έκαψαν τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία: αυτός είναι ένας βαθύς συμβολισμός της δημοκρατίας στο Κίεβο, την οποία παρατηρούν με τόσο καλή διάθεση στη Δύση», είπε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, αρμόδιος για Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύνδεσμος: http://www.902.gr/eidisi/diethni/68548/oykrania-o-proin-proedros-tis-georgias-saakasvili-dioristike-kyvernitis-tis

Leave a Reply


τρία − = 1