«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια»: Για τον Πειραιά…

By 6 Δεκεμβρίου 2014 Πολιτισμός No Comments

πειραιάς

 

«Παράνομα φιλιά – Κόκκινα φανάρια». Αυτός είναι  ο τίτλος της παράστασης που θα φιλοξενήσει η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε διασκευή κειμένου, σκηνοθεσία, σκηνικά και μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη, από τις 17 Δεκεμβρίου και για δύο μήνες. Kαι, κατά τα φαινόμενα, θα ραγίσουν καρδιές, αφού όπως γράφει ο (εξαιρετικός) σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης, πρόκειται για ένα έργο – φόρος τιμής στον Πειραιά και ειδικότερα στην Τρούμπα.

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέτρεξε σε πηγές, μελέτησε κείμενα, αναζήτησε λογοτεχνικά κείμενα Πειραιωτών συγγραφέων, μάζεψε φωτογραφίες και μελέτησε τραγούδια προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα και το αίσθημα της εποχής.

Ο Πειραιάς τη δεκαετία του ’50

Ένα έργο αφιερωμένο στους  άγνωστους πρωταγωνιστές της ζωής, στους ανθρώπους που έζησαν και έδρασαν στις γειτονιές του Πειραιά: Από το λιμάνι ως την Πειραϊκή, κι από τα σοκάκια του Προφήτη Ηλία ως την οδό Νοταρά, εκεί όπου τα κορίτσια περίμεναν καθημερινά ν’ ακούσουν το σφύριγμα του πρώτου πλοίου.

Ο Πειραιάς στην δεκαετία του ’50. Το λιμάνι και οι γειτονιές, τα μπάνια στην ακτή Δηλαβέρη, τα ρεμπέτικα, η Μάντρα με τον θρυλικό Μπέμπη, οι  μεροκαματιάρηδες, η Τρούμπα, οι  πόρνες και οι κυρίες, ο Ολυμπιακός…..  

Η Ελλάδα την ίδια εποχή ταλανίζεται οικονομικά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΕΡΕ άνοιγαν τις εξελίξεις για μια νέα πολιτική και οι γυναίκες αποκτούσαν επιτέλους δικαίωμα όχι μόνο στον ψήφο αλλά και στο εκλέγεσθαι. Οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στις πόλεις. Ο Πειραιάς αλλάζει. 

Διανομή. Τους ρόλους στην παράσταση ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι: Διαμαντής Καραναστάσης, Κώστας Κοράκης, Αθηνά Μαξίμου, Καίτη Μανωλιδάκη, Μαρσέλα Λένα, Ελισάβετ Μουτάφη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκη Σερέτη, Αιμίλιος Χειλάκης.

Συντελεστές: Κοστούμια Kωνσταντίνος Ζαμάνης, φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη η Δήμητρα Βαμβακάρη.

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ηρώων Πολυτεχνείου 32. Ταμείο 2104143310 – 320. Πρεμιέρα 17 Δεκεμβρίου. Παραστάσεις: Τετάρτη 7.00, Πέμπτη, Παρασκευή, 9.00, Σάββατο 6.00 και 9.00 μ.μ., Κυριακή 7.00. Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη 22 ευρώ, κανονικό 18 ευρώ, φοιτητικό – μαθητικό και 65+ 12 ευρώ. Ομαδικά μέχρι 100 άτομα 15 ευρώ (από 101 και πάνω 12 ευρώ). Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Φοιτητές δραματικών σχολών, Θεατρολόγοι, Μειωμένης θέασης 8 ευρώ. Κάθε Πέμπτη 13 ευρώ.

Φωτογραφίες Κανάρης Τσίγκανος.