Πλήρης ο έλεγχος των Κούρδων στην Ταλ Αμπιάντ στη βόρεια Συρία

article-doc-2y0ai-6ZK8d0iUlHSK2-224_634x430

Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία είχε πέσει στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημαντικό σημείο διέλευσης για τους τζιχαντιστές μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, η Ταλ Αμπιάντ «τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των Κούρδων μαχητών», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ακουστεί ρίψη πυρών από τα ξημερώματα».

Η Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκα, η οποία αποτελεί προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα άτυπα σημεία διέλευσης με την Τουρκία μέσω του οποίου η εξτρεμιστική οργάνωση διακινούσε όπλα και μαχητές. Επί της μεθορίου αυτής, στο Ι.Κ. μένει πλέον το σημείο διέλευσης στη πόλη Τζαράμπουλους, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, καθώς και δευτερεύουσες δίοδοι.

«Στο εξής, οι τζιχαντιστές στις επαρχίες Ράκκα και Ντάιρ αλ Τζουρ, στην ανατολική χώρα, θα πρέπει να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα», είπε ο κ. Ραχμάν.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία συνδέεται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, συριακό παρακλάδι του PKK, είχαν πραγματοποιήσει στις 11 Ιουνίου επιχείρηση εναντίον της Ταλ Αμπγιάντ έχοντας την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και οργανώσεων ανταρτών.

Η πόλη είχε κυρίως καθοριστική σημασία για τον εφοδιασμό της Ράκκα, ανεπίσημης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

 

Σύνδεσμος: http://www.naftemporiki.gr/story/966401/pliris-o-elegxos-ton-kourdon-stin-tal-ampgiant-sti-boreia-suria

 

Leave a Reply


4 + = δώδεκα