Πόλεμος και Χρεοκοπία: Η ηγεσία της Merkel αμφισβητείται από το ευρωπαϊκό χάος

By 10 Φεβρουαρίου 2015 Άρθρα, Διεθνή No Comments
μέρκελ

(Bloomberg) – Έπειτα από δέκα χρόνια σχεδόν στο τιμόνι της Γερμανίας, η Καγκελάριος Angela Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας καθώς η αναδυόμενη Ρωσία και οι μπουχτισμένοι Έλληνες θέτουν υπό αμφισβήτηση το σχέδιο της για το μέλλον της Ευρώπης.

Με την αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίζεται και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει τη λιτότητα που προάγει η Merkel, το πειθαρχημένο στυλ ηγεσίας της ενδέχεται να φτάνει στο μέγιστο όριο της αποτελεσματικότητάς του.

Με την τάξη που αποκαταστάθηκε στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και τη νομισματική ένωση να βρίσκονται σε κίνδυνο, το βάρος των παγκόσμιων και εγχώριων προσδοκιών οδηγεί την Merkel έξω από τη ζώνη άνεσής της και σε δύο ευθείες αντιπαραθέσεις. Τόσο οι αντίπαλοι, όσο και οι σύμμαχοι της Merkel έχουν επανειλημμένα υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της, όσο εκείνη αναδυόταν από την αφάνεια ενός εργαστηρίου στην Ανατολική Ευρώπη στην ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη.

«Όλο αυτό καταδεικνύει το κατά πόσο η Γερμανία είναι η πραγματική κινητήριος δύναμη της Ευρώπης και η Angela Merkel ο βασικός ηγέτης της», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Daniel Hamilton επικεφαλής του Κέντρου για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze στην Ουάσιγκτον. «Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την επιτυχία της Γερμανίας, αλλά μεγάλο μέρος έχει επίσης να κάνει με τη χρεοκοπία άλλων δυνάμεων. Δεν είναι δα ότι η Merkel ή η Γερμανία φιλοδοξούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο».

Το στάτους της Μέρκελ ως του Ευρωπαίου ηγέτη που δίνει όλες τις λύσεις θα βρίσκεται στο προσκήνιο όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama θα την υποδεχτεί σήμερα στο Λευκό Οίκο, με μία κοινή συνέντευξη Τύπου να έχει προγραμματιστεί για τις 11:40, ώρα ΗΠΑ. Δυο ημέρες αργότερα, θα επισκεφτεί το Μινσκ της Λευκορωσίας για συζητήσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande, το Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Merkel είναι μήπως κάποια από τις δύο κρίσεις φύγει εκτός ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τη «γερμανική ανησυχία για τη σταθερότητα», είπε ο Hamilton.

Ανταγωνιστικά Οράματα

Ενώ η Merkel, ετών 60, δεν πλασάρει ένα μεγάλο όραμα ευρωπαϊκής ενότητας και συμφιλίωσης, όπως ο μέντοράς της Χέλμουτ Κολ, έχει ένα σύνολο αξιών που τίθενται τώρα υπό απειλή.

Για τη νομισματική ένωση των 19 κρατών-μελών, ο στόχος της είναι να δώσει μεγαλύτερο εξαγωγικό προσανατολισμό σε όλες οικονομίες από την ελληνική έως την ιρλανδική. Θεωρεί πως οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση και τη γήρανση των πληθυσμών της Ευρώπης, την ώρα που ο αποπληθωρισμός απειλεί τη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη έχει «βαλτώσει» στο 1%. Ταυτόχρονα, τα πακέτα διάσωσης που στήριξε έχουν εγείρει την αντίδραση του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, γεγονός που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων της για την σύναψη μιας ακόμη συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στην Ουκρανία, η Merkel θεωρεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Putin και την ενίσχυση των φιλορώσων αυτονομιστών, ως παραβίαση της τάξης που επιβλήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και φέρνει τη φιλειρηνική Γερμανία στο κέντρο του χάρτη της ηπείρου.

Φυσικός στο επάγγελμα, η Merkel χρησιμοποιεί την πολιτική δοκιμής και λάθους και προτιμά να περιμένει τους αντιπάλους που δεν μπορεί να νικήσει αμέσως να κινηθούν πρώτοι. «Τρόχιζε» την προσφιλή της τακτική, αρνούμενη μια τετ α τετ συνάντηση με τον Putin εδώ και πάνω από δύο μήνες, έως και την Παρασκευή και βάζοντας μπλόκο στα αιτήματα του Α. Τσίπρα για ευνοϊκότερους όρους διάσωσης.

Παιχνίδι αναμονής

«Είμαστε σε αναμονή για την υποβολή προτάσεων, τότε θα αρχίσουν συνομιλίες», δήλωσε η Merkel στις 3 Φεβρουαρίου, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα.

Και ενώ οι μάχες κλιμακώνονταν στην Ουκρανία, μία άλλη Merkel πήρε τη θέση της –η πραγματίστρια που είναι έτοιμη να αλλάξει πορεία. Έπειτα από εβδομάδες που έλεγε στον Putin ότι δεν θα τον συναντήσει, έως ότου δει απτές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, δέχτηκε να συμμετέχει σε συνομιλίες στη Μόσχα. Θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Α. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης Φεβρουαρίου.

«Το πώς θα χειριστεί αυτές τις μέρες θα καθορίσει την ιστορική κληρονομιά της», λέει ο Irwin Collier, οικονομολόγος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου που παρακολουθεί τη γερμανική πολιτική εδώ και δύο δεκαετίες. «Η αμεσότητα και η αίσθηση του επείγοντος για να δοθεί τέλος τόσο στον ελληνικό, όσο και τον ουκρανικό εφιάλτη δημιουργούν καθοριστικές στιγμές για την Ευρώπη και την ίδια την Merkel».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα κρυφτό μεταξύ του Putin, του πρώην σοβιετικού κατασκόπου της KGB που έμαθε τη γλώσσα της Merkel, στην Ανατολική Γερμανία –την πατρίδά της- και της Merkel, μιας μαθηματικής ιδιοφυίας που τα τόσο καλά ρωσικά της στο λύκειο της εξασφάλισαν ένα ταξίδι-δώρο στη Μόσχα.

Γερμανικός Αστεϊσμός

Τα γερμανικά του Putin είναι καλύτερα από τα ρώσικα της Merkel, για αυτό και τα πειράγματα μεταξύ τους τείνουν να είναι στα γερμανικά, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά τις συνομιλίες τους. Όταν ο Putin δέχεται πίεση για τις πολιτικές του, ομιλεί στην επίσημη ρωσική, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αυτή η σύνδεση δεν εμπόδισε την αποξένωση τους. H Merkel διακρίνει ακόμη μια νοοτροπία πράκτορα της KGB στον Putin, σύμφωνα με δύο Γερμανούς αξιωματούχους. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Merkel εγκαταλείπει την ισορροπημένη προσέγγιση και κάνει μια φιλοαμερικανική στροφή κατά του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο.

Παρά το κοινό τους παρελθόν, η Merkel υιοθετεί μια απαθή στάση απέναντι στη γερμανο-ρωσική συνεργασία, που αντικατοπτρίζει την άποψή της για την Ευρώπη.

Παρόμοια μήκη κύματος

«Αυτή και ο Putin μεγάλωσαν στο Ανατολικό Μπλοκ, γι αυτό και κινούνται σε παρόμοια μήκη κύματος», λέει ο Karl-Heinz Kamp, επικεφαλής της Ακαδημίας Πολιτική Ασφάλειας της γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Καμία άλλη χώρα ή ηγέτης δεν έχει την επιρροή της Merkel στη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης».

Το περασμένο φθινόπωρο, οι πολυάριθμες απώλειες στην ανατολική Ουκρανία και η άρνηση της Ρωσίας να αναμιχθεί εδραίωσε το χάσμα μεταξύ τους. Το χάσμα διευρύνθηκε στη συνεδρίαση της G20 στην Αυστραλία το Νοέμβριο, όπου οι δυο τους συναντήθηκαν για περίπου τέσσερις ώρες.

«Η συναισθηματική σύνδεση εξαφανίστηκε εντελώς όταν η Merkel σταμάτησε να κατανοεί τη λογική του Putin, λέει ο Gleb Pavlovsky, πρώην σύμβουλος του Putin.

«Βήμα-βήμα», έγινε το σλόγκαν της Merkel κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους, όταν αρνήθηκε να λάβει σοβαρά υπόψιν τα αιτήματα από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους να διαθέσει περισσότερους γερμανικούς πόρους για να σταματήσει την αναταραχή. Στους Γερμανούς αρέσει, αφού συχνά την κατατάσσουν ως την πιο δημοφιλή πολιτικό στις δημοσκοπήσεις.

Η Merkel περικλείεται επίσης από το μιλιταριστικό παρελθόν της Γερμανίας και την κληρονομιά του Ολοκαυτώματος.

«Η εναλλακτική είναι ένας Γερμανός ηγέτης που θα προσεγγίζει όλα τα θέματα δυναμικά και που θα προσκαλούσε -αυτή είναι η γερμανική άποψη- αντισταθμιστικούς συνασπισμούς ενάντια στους Γερμανούς», λέει ο Hamilton. «Αυτό γίνεται διακριτό στο θέμα του ευρώ. H Merkel έχει δεχθεί κριτική επειδή δεν έχει δείξει αρκετή πυγμή, αλλά στην Ελλάδα ο κόσμος την συγκρίνει με τον Χίτλερ».

————————————————————————————————————————————————

Capital.gr (Bloomberg Businessweek)

Των Tony Czuczka και Brian Parkin

Σύνδεσμος: http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2223967&uid=2223967μέρκελ

 

Leave a Reply


τρία − 2 =