Σε περικοπή κοινωνικών δαπανών 12 δισ. λιρών προχωρεί η βρετανική κυβέρνηση

Protests against George Osborne Conservative budget

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας σχέδιο μείωσης των κοινωνικών δαπανών ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών, κατά την παρουσίαση του πρώτου 100% συντηρητικού προϋπολογισμού στη Μ. Βρετανία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν εξήγησε στους βουλευτές ότι θα εξοικονομήσει 12 δισεκατομμύρια λίρες (17 δισεκατομμύρια ευρώ) «από τις κοινωνικές δαπάνες» και άλλα πέντε δισεκατομμύρια λίρες «από τη φοροδιαφυγή και τις ανισορροπίες του δημοσιονομικού μας συστήματος».

Ο κ. Όζμπορν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η οποία βγήκε ενισχυμένη από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, σκοπεύει να εξοικονομήσει συνολικά 37 δισεκατομμύρια λίρες για το σύνολο της κοινοβουλευτικής περιόδου 2015 – 2020.

Εκτός από την περιστολή των κοινωνικών δαπανών και τα χρήματα που θα ανακτηθούν από τη «διόρθωση» του δημοσιονομικού συστήματος, η κυβέρνηση προβλέπει σημαντική μείωση των δαπανών της διοίκησης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να φθάσει σε ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2019-2020, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015-2016 προβλέπει ένα έλλειμμα της τάξης του 3,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει πάντα να επιδιορθώνουμε τη στέγη όταν ο ήλιος λάμπει», εξήγησε ο κ. Όζμπορν, σε μία έμμεση αναφορά στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας.

 

Σύνδεσμος: http://www.naftemporiki.gr/story/976114/se-perikopi-koinonikon-dapanon-12-dis-liron-proxorei-i-bretaniki-kubernisi

 

Leave a Reply


+ 5 = δεκατέσσερα