Στος φως σπουδαία αρχαιολογική ταφή

By 13 Φεβρουαρίου 2015 Πολιτισμός No Comments
arxaiol
Σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας, ίσως η αρχαιότερη στον κόσμο, μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής στον Διρό. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Στος φως σπουδαία αρχαιολογική ταφή
Μια διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, καθώς και μια δεύτερη διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση σε συνάφεια με σπασμένες αιχμές βελών, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής στη θέση «Ξαγκουνάκι» στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα, που εντάσσεται στο πενταετές Ανασκαφικό και Μελετητικό έργο Διρού.Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, οι ταυτόχρονες διπλές ταφές δεν είναι συχνό φαινόμενο και πολύ περισσότερο συχνό αρχαιολογικό εύρημα. Επιπλέον οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα.

Έχει χρονολογηθεί με άνθρακα C14 στο 3800 πΧ, ενώ ανάλυση DNA των οστών των δύο ατόμων απέδειξε ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα. Σε στρώματα της Τελικής Νεολιθικής από το 4200 ως το 3800 πΧ αποκαλύφθηκαν επίσης: διπλή αδιατάρακτη, πρωτογενής παιδική ταφή σε αγγείο, καθώς και αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

Το πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε το 2014, πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων δρ. Γ.Α. Παπαθανασόπουλου από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη δρ. Α. Παπαθανασίου) σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ. Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

Νέες χρονολογήσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις, διεύρυναν σημαντικά την περίοδο χρήσης του σπηλαίου από την Αρχαιότερη ως την Τελική Νεολιθική (6.000- 3.200 πΧ) και επιβεβαίωσαν την μακροχρόνια λειτουργία του ως οικιστικού και ταφικού χώρου.

Στα υπερκείμενα στρώματα αποκαλύφθηκε κυκλικό οστεοφυλάκιο, διαμέτρου τεσσάρων μέτρων, ορισμένο από αργούς λίθους, που φέρει βοτσαλόστρωτο δάπεδο.

Μεγάλη ποσότητα ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων, που αντιπροσωπεύουν δεκάδες ατόμων, περισυλλέχθηκε από την επιφάνεια του δαπέδου σε συνάφεια με χαρακτηριστικά ευρήματα της ΥΕ ΙΙΙ (Μυκηναϊκής Εποχής) όπως κεραμική, χάντρες, εγχειρίδιο.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική κατασκευή για την προσχεδιασμένη μεταφορά και δευτερογενή ταφή δεκάδων ατόμων, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Μυκηναϊκή Εποχή.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, η προκαταρκτική μελέτη κατέδειξε ότι βρίσκονται σε δευτερογενή απόθεση, μεταφέρθηκαν δηλαδή από την αρχική θέση ταφής τους στο «Ξαγκουνάκι». Στην ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί κατάλοιπα οικισμού της Μυκηναϊκής Εποχής, παρά τη συστηματική επιφανειακή έρευνα.

Η πλησιέστερη θέση αυτής της εποχής βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο, σε απόσταση τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων από την Αλεπότρυπα. Η συνέχιση της έρευνας θα συμβάλει στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων. Προς το παρόν μπορεί να διατυπωθεί με ασφάλεια η υπόθεση, ότι η περιοχή του σπηλαίου λειτούργησε επί χιλιετίες στη συλλογική μνήμη των ομάδων ως χώρος απόθεσης των νεκρών τους, αναφέρει το υπουργείο.

Τι λέει ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, δρ. Γ. Παπαθανασόπουλος

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη σπανιότατη ταφή εναγκαλισμού άνδρα και γυναίκας που βρέθηκε στο σπήλαιο Αλεπότρυπα στον Διρό και η οποία χρονολογείται στο 3800 π.Χ. εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Δρ Γ. Α. Παπαθανασόπουλος.

«Είναι μια επιβεβαίωση της αρχικής απόφασής μου να αρχίσω να ερευνώ από το 1970 το σπήλαιο και την περιοχή του. Δυστυχώς, το σπήλαιο αρχικά λειτούργησε τουριστικά από την τοπική κοινότητα, χωρίς καν να έχει γίνει έρευνα. Τα σταμάτησα όμως όλα, ώστε να αρχίσει και να προχωρήσει η έρευνα, επίσης έφτιαξα και ένα μουσείο, το οποίο είναι και το μόνο που λειτουργεί για το κοινό. Είναι μεν μικρό, αλλά όπως μου λένε όσοι το βλέπουνε «μιλάει» για το εύρημα» δήλωσε ο ανασκαφέας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία που είχε ο εντοπισμός του σπηλαίου από τους σπηλαιολόγους, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου το 1958.

«Ίσως δεν θα ξέραμε τον Διρό αν δεν ήταν η Άννα Πετροχείλου, η οποία ακολουθούσε παντού τον άνδρα της, που ήταν γεωλόγος. Της οφείλει πολλά η χώρα γιατί ασχολήθηκε πολύ με τα σπηλαιολογικά» επισήμανε. Ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρθηκε και στο τωρινό εύρημα.

«Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Ο τύπος της ταφής σε συνεσταλμένη θέση είναι κάτι σύνηθες στα νεολιθικά χρόνια, ωστόσο η συγκεκριμένη διπλή ταφή σε στάση εναγκαλισμού είναι από τις αρχαιότερες γνωστές που υπάρχουν. Κάποια στιγμή με την επέκταση του μουσείου οι σκελετοί θα συμπεριληφθούν όπως βρέθηκαν. Ήδη στο μουσείο εκτίθεται ένας ολόκληρος σκελετός» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει την έρευνα από τον Ιούλιο.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων, Δρος Γ.Α. Παπαθανασόπουλου, από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (υπεύθυνη Δρ Α. Παπαθανασίου) σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες και υπό την εποπτεία των Ε΄ΕΠΚΑ και 5ης ΕΒΑ.

Στόχο του είχε την ολοκλήρωση των ερευνών και την προετοιμασία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της μακροχρόνιας ανασκαφής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα και την ανασκαφική διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου.

———————————————————————————————————————————————–
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Σύνδεσμος: http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1303734/stos-fos-spoydaia-arhaiologikh-tafh.html

Leave a Reply


ένα − = 0