Στο πλευρό των Ελλήνων κινηματογραφιστών η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

By 12 Νοεμβρίου 2015 Πολιτισμός No Comments
kinhmatografos

Επιστολή συμπαράστασης στους Έλληνες κινηματογραφιστές απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA), με πρόεδρο τον Βίμ Βέντερς και προτρέπει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση της για τον «ειδικό φόρο» επί των εισιτηρίων στηρίζοντας το ελληνικό σινεμά και τις δυνατότητες του.

Ειδικότερα,όπως αναφέρει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η EFA με επιστολή της στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζει «τη δύναμη του κινηματογράφου ως εργαλείο προβολής και ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα ζητήματα μιας χώρας».

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1998. Αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη, που προέρχονται από 49 Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόεδρος είναι ο Wim Wenders, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου η σκηνοθέτις Agnieszka Holland (τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας) και αντιπρόεδρος ο γνωστός Ισπανός παραγωγός Antonio Saura.

Σε επιστολή συμπαράστασης, που απέστειλε και η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου, αναφέρεται πως «η επιτυχία του Γαλλικού σινεμά βασίζεται σε ένα κρατικό πλαίσιο υποστήριξης, το οποίο όμως δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος. Η ύπαρξη του «ειδικού φόρου» στην Ελλάδα, βασίστηκε στο Γαλλικό μοντέλο και η επιτυχία αυτού του μέτρου, είναι αδιαμφισβήτητη και στη χώρα μας».

Οι Γάλλοι συνάδελφοι μας είναι σαφείς,σχολιάζει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματoγράφου : «…Με την κατάργηση του ειδικού φόρου, θα γυρίζονται λιγότερες ελληνικές ταινίες, οι αίθουσες θα χάσουν θεατές, το κράτος θα χάσει έσοδα από φόρους και η ανεργία στον κλάδο θ’αυξηθεί…».
Η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1974, αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη του οπτικοακουστικού χώρου και διοικείται από επιφανείς κινηματογραφιστές όπως οι παραγωγοί Alain Terzian, Margaret Ménégoz και Alain Rocca και η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Danièle Thompson.

Η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1974, αριθμεί πάνω από 4.000 μέλη του οπτικοακουστικού χώρου και διοικείται από επιφανείς κινηματογραφιστές όπως οι παραγωγοί Alain Terzian, Margaret Ménégoz και Alain Rocca και η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Danièle Thompson.

Στο μεταξύ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία αντέδρασε εξαρχής στην κατάργηση του ειδικού φόρου «χαιρετίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία» την ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, στην οποία αναφέρεται πως η κατάργηση του «ειδικού φόρου» θα ανακληθεί.

«Είναι πια καιρός να αναγνωριστεί η αξία και ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην ανάπτυξη και προβολή της χώρας, αποφέροντας της πολλαπλά οφέλη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση τους.»καταλήγει σε ανακοίνωση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1371904/sto-plevro-ton-ellhnon-kinhmatografiston-h-evropai.html

Leave a Reply


− 3 = τρία