Τι θα γινόταν αν ο πιο πλούσιος άνθρωπος κάθε χώρας μοίραζε τα λεφτά του;

By 3 Οκτωβρίου 2015 Άρθρα, Οικονομία No Comments
185932-poreiaii

Πώς θα ήταν ο κόσμος, εάν οι πλουσιότεροι κάθε χώρας αποφάσιζαν να διανείμουν την περιουσία τους στο φτωχότερο πληθυσμό;

Επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το Bloomberg δημιούργησε τον δείκτη Ρόμπιν Χουντ και ιδού τι ποσό θα έπαιρνε κάθε φτωχός:

 

Τι θα γινόταν αν ο πιο πλούσιος άνθρωπος κάθε χώρας μοίραζε τα λεφτά του;

 

Σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά, το Bloomberg εξηγεί πως στην έρευνά του συμπεριέλαβε 42 χώρες με διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές οικονομίες και εν συνεχεία προέβη σε μια σύγκριση των πιο εύπορων με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Για τα πρακτικά, η Χιλή, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Αυστραλία είναι οι μόνες χώρες, όπου ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι γένους θηλυκού.

Ενδεικτικά, όπως προέκυψε, εάν ο Bill Gates διένειμε την περιουσία του στους φτωχούς των ΗΠΑ, το ποσό που θα αναλογούσε σε κάθε άτομο, θα ανερχόταν σε 1.736 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ινδίας, εάν ο Mukesh Ambani διένειμε την περιουσία του που σε καθαρή αξία αγγίζει τα 19,2 δισ. δολάρια, το μερίδιο που προκύπτει για καθέναν από τους φτωχότερους κατοίκους, είναι το μικρότερο από κάθε άλλη χώρα που συμπεριελήφθη στην έρευνα, δεδομένου του μεγάλου πληθυσμού. Σημειωτέον πως η καθαρή αξία της περιουσίας του είναι 13,6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ των συμπολιτών του στην Ινδία. Ακόμη και έτσι, όμως, κάθε φτωχός θα λάμβανε το ποσό των 59 δολαρίων.

Οι φτωχοί της Κύπρου και της Σουηδίας θα έπαιρναν τα περισσότερα, αφού ο πληθυσμός και στις δύο χώρες είναι μικρός και το βιωτικό επίπεδο των κατοίκων δεν εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις. Στην Κύπρο, οι φτωχότεροι θα έπαιρναν 45.987 δολάρια, ενώ το ποσό που θα αναλογούσε στους μη έχοντες της Σουηδίας ανέρχεται σε 33.149 δολάρια.

Πηγή: http://www.capital.gr/oikonomia/3065615/ti-tha-ginotan-an-o-pio-plousios-anthropos-kathe-xoras-moiraze-ta-lefta-tou

Leave a Reply


εννέα − = 5