Το ίδρυμα που ξέχασε το Κράτος

By 17 Ιουνίου 2015 Άρθρα, Ελλάδα No Comments
images (1)

«Το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου αποσκοπεί στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σε ανήλικα αγόρια με αντικοινωνική συμπεριφορά ή με δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής. Απώτερος στόχος του είναι η κοινωνική τους ένταξη μέσω της παροχής σωστής παιδείας. Το Ίδρυμα φιλοξενεί ανήλικους παραβάτες, ηλικίας 8 έως 18 ετών από όλη την Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα οι ανήλικοι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα ανά 60 άτομα, σε θαλάμους χωρητικότητας 20 ατόμων, σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης,. Η διαδρομή που οδηγεί στο δεύτερο και τρίτο θάλαμο περνά μέσα από τον πρώτο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ηρεμία των παιδιών. Από τότε, άλλωστε, που έκλεισε το ίδρυμα Κορυδαλλού, αυξήθηκε ο αριθμός των φιλοξενούμενων τροφίμων στο ίδρυμα ανηλίκων Βόλου.
Στις 20 Μαίου με υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου (αρ. 2331), αναστέλλονται οι εισαγωγές ανηλίκων στο ίδρυμα αγωγής αρρένων Ν. Ιωνίας Βόλου, για σωφρονισμό ως αναμορφωτικό μέτρο, καθώς στερείται των υποδομών, αλλά και των συνθηκών, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον ανήλικους. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αυτοψίας από το γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη και τους ειδικούς συμβούλους του υπουργείου, Ματίνα Πούλου και Πάνο Λάμπρου.

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι συχνές καταγγελίες για βιασμούς μεταξύ των ανηλίκων κρατούμενων. Παρά το γεγονός αυτό, εξακολουθούν αγόρια 8 ετών να κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο με 21χρονους ή 15χρονους συγκρατούμενούς τους. Πρόσφατα, εκδικάστηκε περιστατικό βιασμού που συνέβη το καλοκαίρι του 2014. Οι δράστες μεταφέρθηκαν στις φυλακές ανηλίκων. Όταν εκτίσουν την ποινή τους, και αν δεν έχει παρέλθει το 21ο έτος της ηλικίας τους, θα επιστρέψουν στο ίδρυμα. Θα κοιμούνται, δηλαδή, ξανά στον ίδιο θάλαμο με το θύμα ή τα θύματα βιασμού.

Έντονο είναι και το φαινόμενο της συνέχισης της παραβατικότητας. Τα παιδιά συχνά δραπετεύουν πηδώντας τα κάγκελα. Οι φύλακες δεν εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό, καθώς το ίδρυμα βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο. Αντίθετα ειδοποιούν την αστυνομία για τον εντοπισμό και την επιστροφή τους, όπως και συμβαίνει συνήθως, ή επιστρέφουν αυτοβούλως, φέρνοντας μαζί τους ποσότητες ναρκωτικών. Το ποσοστό χρήσης ναρκωτικών στα παιδιά του ιδρύματος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ας σημειωθεί πως οι κρατούμενοι έχουν διαπράξει από δολοφονίες ως μικροκλοπές. Η εκδίκαση αυτών των αδικημάτων και η έκτιση ποινής στις φυλακές ανηλίκων, συχνά σημαίνει πως θα επιστρέψουν μετά το πέρας της ποινής στο ίδρυμα.

Καμία πραγματική μέριμνα για κοινωνική ένταξη

Συνήθως τα παιδιά προέρχονται από ακατάλληλα οικογενειακά περιβάλλοντα (γονείς στη φυλακή, χρήστες, αλκοολικοί κ.α), στα οποία, όμως, και επιστρέφουν στο 21ο έτος τους, λόγω οικειότητας και μη ετοιμότητας ένταξης στην κοινωνία. Στο χώρο λειτουργεί σχολείο στο οποίο εργάζονται και κοινωνικοί λειτουργοί. Αυτό, όμως δεν αρκεί. Δεν αρκεί η παρουσία παιδοψυχολόγου για μικρό χρονικό διάστημα, ούτε η υπέρογκη δουλειά των λίγων υπαλλήλων και των κοινωνικών λειτουργών. Η κάθε μία περίπτωση χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και προσέγγισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη, οι κοινωνικές δομές που θα υποδεχτούν και θα φιλοξενήσουν τα παιδιά μετά, μέχρι να μπορούν να είναι οικονομικά αυτόνομα, μέσω εργασιακής απασχόλησης ή μετά το πέρας των σπουδών τους, εάν το επιθυμούν. Όσον αφορά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με τον αριθμό των παιδιών, αλλά και την έκταση του ιδρύματος (4 στρέμματα). Ενώ έχουν και οι ίδιοι βρεθεί θύματα ξυλοδαρμού από κρατούμενους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε βάρδια πρέπει να υπάρχουν πέντε φύλακες και λόγω των ελλείψεων, υπάρχει μόνο ένας.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα ίδρυμα που δεν μπορεί να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο, καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στην ανομία, αλλά ταυτόχρονα δεν υποστηρίζεται και από το κράτος με κοινωνικές δομές και στελέχωση, κάτι αναγκαίο για τη ζωή και το μέλλον των κρατούμενων παιδιών.

 

Συγγραφή: Ηλέκτρα Προσήλια

Πηγή: Εποχή

Σύνδεσμος: http://www.epohi.gr/portal/koinonia/19515-to-idryma-pou-ksexase-to-kratos

Leave a Reply


τέσσερα − 3 =