Το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά για το Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο_Ντερτιλής_δολοφΜυρογιάννη_161115

Αν για την κάθε είδους Αριστερά η λάμψη της εξέγερσης του Νοέμβρη υπήρξε ανέκαθεν «οδηγός για τους αγώνες του σήμερα», όπως το θέλει το αγωνιστικό κλισέ, το  παραμύθι (sic) του Πολυτεχνείου ήταν επί δεκαετίες ο προσφιλέστερος στόχος ακροδεξιών εντός και εκτός της ΝΔ και πλέον της Χρυσής Αυγής και των ομοϊδεατών της. Για τους πιο «ριζοσπάστες» από αυτούς, το επιχείρημα δεν χωρούσε αντιρρήσεις: στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε ούτε καν ένας νεκρός.

Εδώ και χρόνια, ωστόσο, η αμφισβήτηση του «μύθου» δεν γοητεύει μόνο τους «συνήθεις υπόπτους». Προφανώς οι τελευταίοι εξακολουθούν να τον αρνούνται, από καιρό όμως τη σκυτάλη έχουν πάρει και περισσότερο «κεντρώες» προσωπικότητες.

Με το τέλος, λοιπόν, της Μεταπολίτευσης να έχει αναγγελθεί πολύ πριν την έλευση του Μνημονίου, ήταν προ δωδεκαετίας που ο Δημήτρης Ρίζος αναλάμβανε, διά του Αδέσμευτου Τύπου, να μας εξηγήσει στην πράξη τι ακριβώς συνεπάγεται το τέλος αυτό. «Ούτε ένας νεκρός δεν υπήρξε μέσα στο Πολυτεχνείο το 1973», σημείωνε στο φύλλο της 18.11.1999, κάνοντας λόγο για δύο ή τρεις νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες.

Η πτωματολογία αποτελούσε ανέκαθεν καταφύγιο μια πολιτικής σκέψης εκφυλισμένης από τη σκοπιμότητα· η επιστράτευσή της σε ό,τι αφορά το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί βεβαίως εξαίρεση. Όμως, όση επιμονή κι αν διαθέτουν οι πτωματολογούντες, κι όση επίδραση κι αν ασκεί στους καιρούς μας ένας (ακροδεξιάς κοπής) μεταμοντέρνος αναθεωρητισμός, η αντιμεταπολιτευτική προπαγάνδα προσκρούει επί δεκαετίες σε ένα αδιάψευστο τεκμήριο. Πρόκειται για το πόρισμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημητρίου Τσεβά, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της δικτατορίας δεν θα βελτιωνόταν σε τίποτα, αν κατά την είσοδο του τεθωρακισμένου δεν υπήρχε όντως «ούτε ένας νεκρός»,  όπως επιμένει η συγκυβερνώσα ακροδεξιά – και όχι μόνο. Αν έχει κάποιο νόημα, λοιπόν, η υπόμνηση του πορίσματος, αυτό δεν είναι παρά η επισήμανση της αθλιότητας όσων πολιτικολογούν επί πτωμάτων.

Leave a Reply


εννέα − = 3