Χρέος $5,9 δισ. αποπλήρωσε η Αργεντινή

arg06

Χρέος, ύψους 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποπλήρωσε τη Δευτέρα η Αργεντινή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, παρά το γεγονός ότι παραμένει η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με αμερικανικά hedge funds.

«Η πληρωμή έχει γίνει στην ώρα της. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για μία από τις μεγαλύτερες αποπληρωμές σε περίπου δύο δεκαετίες”, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής Alejandro Vanoli.

Η πληρωμή έχει γίνει μέσω της απόσυρσης χρημάτων από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα οποία ανέρχονταν τη Δευτέρα στα 27,70 δισ. ευρώ.

Από την κατάρρευση της οικονομίας το 2001, η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, έχει επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της με το 93% των πιστωτών της, αλλά μερικά hedge funds με έδρα τις ΗΠΑ ζητούν την πλήρη εξόφληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν και αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ απαιτεί από την Αργεντινή την εξόφληση των πιστωτών στο σύνολό τους, αλλά το Μπουένος Άιρες την χαρακτήρισε εκβιαστική, παρομοιάζοντας τα hedge funds με γύπες.

Πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=303658&-V=articles

Leave a Reply


έξι + = 11