Χρήστες κατά Facebook στα δικαστήρια για την πολιτική απορρήτου

77859

Δικαστήριο στην Βιέννη της Αυστρίας εξέτασε την 9η Απριλίου 2015 εάν έχει νομική βάση η εκδίκαση της μεγαλύτερης συλλογικής προσφυγής χρηστών στην Ευρώπη κατά του Facebook, για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Η Facebook Inc. που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη μέσω της θυγατρικής της στην Ιρλανδία ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να μηνυθεί από τους χρήστες της υπηρεσίας της, και τα επιχειρήματα εκατέρωθεν θα ακουστούν στο αρμόδιο δικαστήριο. Η απόφαση του δικαστηρίου της Βιέννης αναμένεται αργότερα, γραπτώς και σε αυτήν μπορεί να εκφράσουν την αντίρρησή τους αμφότερες οι πλευρές, ασκώντας έφεση. Μόνο εάν υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο, θα εκδικαστεί η ουσία της προσφυγής χιλιάδων ευρωπαίων χρηστών της μεγαλύτερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και στην Ευρώπη. Η Facebook Inc. πάντως, δεν έχει σχολιάσει την ουσία του θέματος.
Η προσφυγή αφορά την πολιτική απορρήτου, αναφέρεται σε παράνομη συλλογή και προώθηση δεδομένων των χρηστών, την παρακολούθηση των χρηστών (από τα Like ή τα apps) καθώς και την συμμετοχή του Facebook στο πρόγραμμα PRISM από την NSA.

Την συλλογική προσφυγή «europe vs Facebook» έχουν συνυπογράψει 25.000 χρήστες από διάφορες χώρες (όχι από την Ελλάδα). Επιπλέον, 50.000 χρήστες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην προσφυγή στο μέλλον, από την σελίδα fbclaim.com.

Οι ενάγοντες απαιτούν να σταματήσει η παράνομη, όπως υποστηρίζουν, χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από την εταιρεία και αξιώνουν αποζημίωση 500 ευρώ ανά άτομο. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι αυτό θα είναι το μικρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Facebook, δεδομένου ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει παράνομες τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της εταιρείας, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα κερδίσουν την δίκη.

————————————————————————————

Πηγή: in.gr

Σύνδεσμος: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231399272

Leave a Reply


− τρία = 4