44ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

By 1 Οκτωβρίου 2015 Πολιτισμός No Comments
IMG_7883

Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιείται φέτος το 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου. Μικροί και μεγάλοι βιβλιόφιλοι και βιβλιοφάγοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων, νέους και παλαιότερους, να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, καθώς και να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Το 44ο Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.

Είναι πραγματικά μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, που καλλιεργεί το πνεύμα συνεργασίας με φορείς της πόλης και δίνει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν το βιβλίο, εκδότες – συγγραφείς – αναγνώστες, να συναντηθούν και να μοιραστούν ιδέες και συναισθήματα.

Το αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Η ανάγνωση ως πολιτική πράξη». Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της ανάγνωσης και της πράξης μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής και ως εκ τούτου και την ίδια την έννοια της πολιτικής. Τι σχέση έχει το διάβασμα με την ανάγνωση; Όταν διαβάζω ένα βιβλίο πράττω; Και πώς σημαίνεται η πράξη ή η απραξία μου μέσα στο πολιτικό περιβάλλον; Όχι σπάνια η πολιτική αντιμάχεται την ανάγνωση, γιατί με την ανάγνωση μεταφέρεται η γνώση και το πληροφορημένο άτομο είναι εχθρός της κακής πολιτικής.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με θέματα:

Γλώσσα και πολιτική. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δημόσιου λόγου (γραπτού και προφορικού). Ποια η δομή του, η σημασία και τα σημαινόμενά του στην ιστορική πορεία του ελληνικού κράτους. Τελικά, ποια είναι η γλώσσα η ελληνική και ποια η γλώσσα της πολιτικής;

Το βιβλίο σήμερα. Η δυναμική του έντυπου λόγου μπροστά στη δυναμική της εικόνας. Ποιος είναι σήμερα ο βαθμός επιρροής του γραπτού κειμένου στην διαμόρφωση του κοινωνικού προσώπου σε αντιδιαστολή με τον βαθμό επιρροής της εικόνας (τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ.). Δάσκαλοι της γλώσσας (σπουδαίοι συγγραφείς) και πολιτικοί, όταν λειτούργησαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ πολιτικών θέσεων και συγγραφής. Από τον Αντρέ Μαρλό, ως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Η διάσταση του φανταστικού και του αγοραίου λόγου.

Η πολιτική του ποιητικού λόγου. Πόσο αναγκαία είναι η ποίηση στην πολιτική; Υπάρχει καθαρός ποιητικός λόγος και καθαρή πολιτική; Αν όχι, σε ποιο βαθμό ο ποιητικός λόγος συναντάει εκ των πραγμάτων τον πολιτικό; Και αντιστρόφως, σε ποιο βαθμό η πολιτική «πρέπει» να είναι ή είναι ποιητική; Από την Ιλιάδα ως τον Ρίτσο. Ποιητές και γενικότερα συγγραφείς που επέλεξαν ως θέμα τους πολιτικά γεγονότα ή σαν ήρωες πολιτικά πρόσωπα ή επηρεάστηκαν άμεσα από την πολιτική.

Οι κεντρικές αυτές εκδηλώσεις, αλλά και η πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, όπως θέατρο, μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ., στον πανέμορφο υπαίθριο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου με φόντο τους χιλιάδες τίτλους βιβλίου δημιουργούν, για τους επισκέπτες, ένα ιδανικό περιβάλλον αναψυχής και πνευματικής αναβάθμισης.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30
Παρασκευή-Σάββατο: 18:00-23:00
Κυριακή: 11:00-22:30

Το έργο της αφίσας του 44ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2015 και η εικαστική επιμέλεια της αφίσας ανήκουν στον συγγραφέα, ποιητή και εικαστικό Δημήτρη Καλοκύρη.

Περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), τηλ.: 210 3303942, www.sekb.gr

Το diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Πηγή: http://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/4233-44festival-vivliou?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_content=hilana73%40gmail.com&utm_campaign=%CE%9D%CE%AD%CE%B1+%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF+%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F+%E2%80%96+24.09.2015

Leave a Reply


εννέα + 5 =